Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Flat Betting


Το καλύτερο σύστημα πονταρίσματος είναι το σταθερό ποντάρισμα, γνωστό και ως "flat betting". Εάν η στρατηγική σας απαιτεί κάποια αποτελέσματα μέχρι να σιγουρευτείτε για την απόδοσή της, το flat betting είναι εκείνο που θα σας δώσει τα πιο φερέγγυα αποτελέσματα. Το ποντάρισμα είναι σταθερό σε όλα τα στοιχήματά σας και δε θα πρέπει να υπερβαίνει το 2% του κεφαλαίου σας.


Θα χρειαστούν 50 χαμένα στοιχήματα περισσότερα από τα κερδισμένα για να μηδενιστεί το κεφάλαιό σας, κάτι που φυσικά θα είναι η απόδειξη ότι η στρατηγική είναι λανθασμένη. Εφόσον από εκεί και πέρα μετά από ένα μεγάλο δείγμα στοιχημάτων το κεφάλαιό σας ακολουθεί ανοδική πορεία, τότε μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τα δύο παρακάτω συστήματα που είναι σχεδόν παραπλήσια.

Το πρώτο είναι να κατηγοριοποιήσετε τα στοιχήματά σας ανάλογα με τη σοβαρότητά τους και να χωρίσετε τα πονταρίσματα σε "σκάλες". Εάν δηλαδή θεωρείτε ένα στοίχημα αμφίρροπο αλλά η στρατηγική σας λέει να το παίξετε, θα βάλετε π.χ. 10 ευρώ. Εάν κάποιο άλλο το θεωρείτε από τα πιο ασφαλή στοιχήματα, τότε θα ποντάρετε 50 ευρώ. Αναλόγως τώρα την κρίση σας και πάντα σε συνδυασμό με τη στρατηγική σας, χωρίζετε τα στοιχήματά σας από 10 ευρώ μέχρι 50 ανά 10 ευρώ. Τα πονταρίσματα δηλαδή θα είναι 10-20-30-40-50 ευρώ αναλόγως την προσωπική σας κρίση κι εφόσον η στρατηγική σας υπαγορεύει το στοίχημα. Η θεωρία πίσω από αυτό το σύστημα είναι ότι εφόσον είστε πιο "σίγουροι" για το στοίχημά σας, αυτό μεταφράζεται σε θεωρητικά μεγαλύτερο πλεονέκτημα οπότε και θα πρέπει να ρισκάρετε μεγαλύτερο ποσό στο συγκεκριμένο στοίχημα.


Σε ανάλογες βάσεις λειτουργεί και το τελευταίο σύστημα πονταρίσματος που ακούει στο όνομα "kelly criterion" ή και "kelly betting". Δε θα σας κουράσω με ιστορικά στοιχεία για την προέλευση του συστήματος (θα εκπλαγείτε άλλωστε) ούτε και για τα μαθηματικά πίσω από το σύστημα. Με απλά λόγια και πάλι, στοιχηματίζετε περισσότερα χρήματα εφόσον το πλεονέκτημά σας μεγαλώνει, μόνο που τώρα είστε σε θέση να υπολογίσετε αυτή τη διαφορά πλεονεκτήματος και να είστε ακόμα πιο ακριβείς στα στοιχήματά σας. Και πάλι υπάρχει ένα όριο του μέγιστου πονταρίσματός σας, ωστόσο τα πονταρίσματα δεν ακολουθούν αυστηρές "σκάλες" όπως πριν, αλλά στοιχηματίζουμε 13.50 ευρώ, 26.70 ευρώ κ.α..

Η μέθοδος αυτή είναι αυτή που θα αποφέρει το μέγιστο κέρδος μιας στρατηγικής ωστόσο υπάρχουν 2 θέματα.
Το πρώτο είναι ότι άμεση προϋπόθεση είναι η στρατηγική να είναι ικανή να υπολογίζει πιθανότητες της έκβασης ενός γεγονότος ενώ το δεύτερο είναι ότι εάν η στρατηγική σας είναι ζημιογόνα, το kelly criterion θα εκμηδενίσει το κεφάλαιό σας γρηγορότερα από όλα τα άλλα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου