Betting tactics


Σύστημά Esquire και Σταθερό Ποντάρισμα 

Το σύστημα Esquire δημοσιεύτηκε το 1940 και αφορά στον τρόπο πονταρίσματος σε ένα στοίχημα με δύο πιθανά αποτελέσματα (π.χ. κορώνα ? γράμματα)
01. Πριν αρχίσετε να στοιχηματίζετε, γράφετε μια λίστα με τους εξής τρεις αριθμούς: «1, 2, 3»   02. Αρχίζετε να στοιχηματίζετε ποντάροντας το άθροισμα των αριθμών που βρίσκονται στο δεξιό και το αριστερό άκρο της λίστας. Το πρώτο σας στοίχημα θα είναι 1+3=4
03. Κάθε φορά που κερδίζετε, σβήνετε τους αριθμούς (ή τον αριθμό) που έχετε στοιχηματίσει, ενώ κάθε φορά που χάνετε, γράφετε στο δεξιό άκρο της λίστας τον αριθμό που αντιπροσωπεύει το ποσό που χάσατε. Έτσι, αν κερδίσατε το πρώτο στοίχημα, στο βήμα 2, η λίστα σας θα περιέχει μόνο έναν αριθμό, το 2. Αν χάσατε, η λίστα θα είναι «1, 2, 3, 4»04.  Στη συνέχεια, αν έχει απομείνει μόνο ένας αριθμός στη λίστα, ποντάρετε αυτό τον αριθμό. Αν υπάρχουν περισσότεροι από δύο, ποντάτετε το άθροισμα των αριθμών που βρίσκονται στο δεξιό και το αριστερό άκρο.
05.  Σταματάτε όταν έχετε σβήσει όλους τους αριθμούς της λίστας

Σταθερό Ποντάρισμα
Το καλύτερο σύστημα πονταρίσματος είναι το σταθερό ποντάρισμα, γνωστό και ως "flat betting". Εάν η στρατηγική σας απαιτεί κάποια αποτελέσματα μέχρι να σιγουρευτείτε για την απόδοσή της, το flat betting είναι εκείνο που θα σας δώσει τα πιο φερέγγυα αποτελέσματα. Το ποντάρισμα είναι σταθερό σε όλα τα στοιχήματά σας και δε θα πρέπει να υπερβαίνει το 2% του κεφαλαίου σας.
Θα χρειαστούν 50 χαμένα στοιχήματα περισσότερα από τα κερδισμένα για να μηδενιστεί το κεφάλαιό σας, κάτι που φυσικά θα είναι η απόδειξη ότι η στρατηγική είναι λανθασμένη. Εφόσον από εκεί και πέρα μετά από ένα μεγάλο δείγμα στοιχημάτων το κεφάλαιό σας ακολουθεί ανοδική πορεία, τότε μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τα δύο παρακάτω συστήματα που είναι σχεδόν παραπλήσια.

Το πρώτο είναι να κατηγοριοποιήσετε τα στοιχήματά σας ανάλογα με τη σοβαρότητά τους και να χωρίσετε τα πονταρίσματα σε "σκάλες". Εάν δηλαδή θεωρείτε ένα στοίχημα αμφίρροπο αλλά η στρατηγική σας λέει να το παίξετε, θα βάλετε π.χ. 10 ευρώ. Εάν κάποιο άλλο το θεωρείτε από τα πιο ασφαλή στοιχήματα, τότε θα ποντάρετε 50 ευρώ. Αναλόγως τώρα την κρίση σας και πάντα σε συνδυασμό με τη στρατηγική σας, χωρίζετε τα στοιχήματά σας από 10 ευρώ μέχρι 50 ανά 10 ευρώ. Τα πονταρίσματα δηλαδή θα είναι 10-20-30-40-50 ευρώ αναλόγως την προσωπική σας κρίση κι εφόσον η στρατηγική σας υπαγορεύει το στοίχημα. Η θεωρία πίσω από αυτό το σύστημα είναι ότι εφόσον είστε πιο "σίγουροι" για το στοίχημά σας, αυτό μεταφράζεται σε θεωρητικά μεγαλύτερο πλεονέκτημα οπότε και θα πρέπει να ρισκάρετε μεγαλύτερο ποσό στο συγκεκριμένο στοίχημα.
Σε ανάλογες βάσεις λειτουργεί και το τελευταίο σύστημα πονταρίσματος που ακούει στο όνομα "kelly criterion" ή και "kelly betting". Δε θα σας κουράσω με ιστορικά στοιχεία για την προέλευση του συστήματος (θα εκπλαγείτε άλλωστε) ούτε και για τα μαθηματικά πίσω από το σύστημα. Με απλά λόγια και πάλι, στοιχηματίζετε περισσότερα χρήματα εφόσον το πλεονέκτημά σας μεγαλώνει, μόνο που τώρα είστε σε θέση να υπολογίσετε αυτή τη διαφορά πλεονεκτήματος και να είστε ακόμα πιο ακριβείς στα στοιχήματά σας. Και πάλι υπάρχει ένα όριο του μέγιστου πονταρίσματός σας, ωστόσο τα πονταρίσματα δεν ακολουθούν αυστηρές "σκάλες" όπως πριν, αλλά στοιχηματίζουμε 13.50 ευρώ, 26.70 ευρώ κ.α.. 

Η μέθοδος αυτή είναι αυτή που θα αποφέρει το μέγιστο κέρδος μιας στρατηγικής ωστόσο υπάρχουν2 θέματα.
Το πρώτο είναι ότι άμεση προϋπόθεση είναι η στρατηγική να είναι ικανή να υπολογίζει πιθανότητες της έκβασης ενός γεγονότος ενώ το δεύτερο είναι ότι εάν η στρατηγική σας είναι ζημιογόνα, το kelly criterion θα εκμηδενίσει το κεφάλαιό σας γρηγορότερα από όλα τα άλλα.Το καλύτερο σύστημα πονταρίσματος στο στοίχημα!!!

Ανάμεσα σε σταθερό ποντάρισμα, martingale και anti-martingale συστήματα και ποντάρισμα σύμφωνα με το κριτήριο kelly, ποιο είναι το καλύτερο σύστημα πονταρίσματος στο στοίχημα;

Εάν έχετε ήδη σχεδιάσει τη στρατηγική σας στο στοίχημα, το επόμενο βήμα είναι η εύρεση του καλύτερου συστήματος πονταρίσματος που θα κάνει τη στρατηγική σας ακόμα αποδοτικότερη.

Σχεδόν πάντα, ο τρόπος που στοιχηματίζουμε και τα ποσά που ρισκάρουμε, βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με το κεφάλαιό μας και τη σωστή διαχείρισή του. Αναλόγως το κεφάλαιο που διαθέτουμε, προκύπτουν και τα στοιχήματα, αλλά συχνά οι παίκτες παρεκκλίνουν από τη μέθοδό τους με συνήθως καταστροφικά αποτελέσματα για το κεφάλαιό τους. Ας δούμε λοιπόν κάποια πολύ γνωστά συστήματα πονταρίσματος κι ας σχολιάσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός.

Θα ξεκινήσω με ένα πολύ κακό σύστημα πονταρίσματος το οποίο ακούει στο όνομα "martingale". Στους περισσότερους είναι πολύ γνωστό ενώ ακόμα κι αυτοί που το ακούν για πρώτη φορά, θα το έχουν χρησιμοποιήσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.

Το σύστημα αυτό λοιπόν, λέει ότι κάθε φορά που χάνουμε ένα στοίχημα, διπλασιάζουμε το επόμενο ποντάρισμά μας με σκοπό να βγάλουμε την προηγούμενη ζημία και να έχουμε στο τέλος το αρχικό μας κέρδος. Έστω δηλαδή ότι ποντάραμε 10 ευρώ και χάσαμε, στο επόμενο στοίχημα θα ποντάρουμε 20 ώστε με απόδοση 2.00, να πάρουμε 40 ευρώ πίσω, τα τωρινά 20, τα πρώτα 10 και τα 10 που θέλαμε εξαρχής σαν κέρδος. Τα στοιχήματα συνεχώς διπλασιάζονται με σκοπό πάντα σε ενδεχόμενη νίκη, να έχουμε σαν όφελος το αρχικό κέρδος. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές αυτού του συστήματος, συνήθως σε άμεση σχέση με τις αποδόσεις που παίζουμε ώστε να οδηγούμαστε πάντα σε λίγο κέρδος μετά από διαδοχικά χαμένα στοιχήματα.

Μια άλλη γνωστή παραλλαγή είναι το "anti-martingale" που λέει ότι διπλασιάζουμε το στοίχημά μας κάθε φορά που κερδίζουμε μέχρι ένα σημείο. Έστω δηλαδή ότι έχουμε 3 συνεχείς ήττες από 10 ευρώ και την τέταρτη φορά κερδίζουμε 20. Στο επόμενο στοίχημα στοιχηματίζουμε 20 ευρώ και εάν κερδίσουμε, ποντάρουμε 40, 80, 160 κλπ, μέχρι ένα σημείο που έχουμε ορίσει εμείς.

Η θεωρία πίσω από αυτό το σύστημα είναι ότι είναι αδύνατο να έχουμε άπειρη ακολουθία χαμένων ή κερδισμένων στοιχημάτων. Σε κάποια φάση θα αλλάξει "φορά" η ακολουθία. Αυτό στοχεύουμε στο martingale, ενώ στο anti-martingale προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε μια κερδοφόρα ακολουθία στοιχημάτων ώστε να βγάλουμε τα σπασμένα από τις προηγούμενες ήττες. Εάν δηλαδή χάσουμε 8 στοιχήματα στη σειρά από 10 ευρώ, αρκούν 3 κερδισμένα στοιχήματα στη σειρά για να "ρεφάρουμε".

Η λέξη κλειδί σε αυτό το σύστημα είναι η λέξη "άπειρο". Για να έχει σίγουρο μακροχρόνιο κέρδος αυτό το σύστημα πονταρίσματος, θα πρέπει το κεφάλαιό μας να τείνει στο άπειρο. Εάν έχετε άπειρο κεφάλαιο θα βγείτε κερδισμένοι, αλλά δεν γνωρίζω κάποιον που να το διαθέτει. Γιατί χρειαζόμαστε άπειρο κεφάλαιο; Επειδή η ίδια η θεωρία όπως είπαμε παραπάνω στηρίζεται στη μη ύπαρξη απειρίας μιας ακολουθίας. Η έννοια του "άπειρου" όμως είναι αυτή όπως ακούγεται. Μια ακολουθία στοιχημάτων που αριθμεί ένα εκατομμύριο χαμένα στοιχήματα και κερδίζει το αμέσως επόμενο είναι μια που δεν έφτασε το άπειρο. Η θεωρία εξακολουθεί να επαληθεύεται, αλλά ποιο κεφάλαιο θα μπορούσε να αντέξει το διπλασιασμό ένα εκατομμύριο φορές;

Εάν ακούγεται τραβηγμένο το παραπάνω σενάριο, έστω ότι έχετε 10 χαμένα στοιχήματα. Εάν ξεκινούσατε με 10 ευρώ, τότε στο τελευταίο στοίχημα θα ποντάρατε περίπου 10,000 ευρώ. 3 ακόμα χαμένα στοιχήματα και το επόμενο ποντάρισμα αγγίζει τα 100,000 ευρώ! Κι όλα αυτά - θυμηθείτε - γίνονται για 10 ευρώ κέρδος στο τέλος! Κι αν λάβουμε υπόψη και την προμήθεια στα κέρδη, τα στοιχήματά μας θα έπρεπε να είναι ακόμα μεγαλύτερα!

Ένα άλλο κακό σύστημα πονταρίσματος είναι το... τυχαίο! Εντάξει, αυτό δε θα το αποκαλούσαμε "σύστημα", αφού ο παίκτης αποφασίζει για το ποσό του στοιχήματος τυχαία. Ακόμα και το ψυχολογικό βάρος μετά από χαμένα στοιχήματα που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο στοίχημα εξακολουθεί να θεωρείται τυχαίο, αφού άλλες φορές η ψυχολογία θα ενθαρρύνει ένα τέτοιο στοίχημα κι άλλες όχι. Στην ουσία ο παίκτης μεγαλώνει το μέσο όρο του στοιχήματός του ρισκάροντας μεγαλύτερο ποσοστό του κεφαλαίου του ενώ το κάνει και σε αγώνες που ίσως θα έπρεπε να στοιχηματίσει λιγότερα.

Το καλύτερο σύστημα πονταρίσματος λοιπόν, είναι το σταθερό ποντάρισμα, γνωστό και ως "flat betting". Εάν η στρατηγική σας απαιτεί κάποια αποτελέσματα μέχρι να σιγουρευτείτε για την απόδοσή της, το flat betting είναι εκείνο που θα σας δώσει τα πιο φερέγγυα αποτελέσματα. Το ποντάρισμα είναι σταθερό σε όλα τα στοιχήματά σας και δε θα πρέπει να υπερβαίνει το 2% του κεφαλαίου σας. Θα χρειαστούν 50 χαμένα στοιχήματα περισσότερα από τα κερδισμένα για να μηδενιστεί το κεφάλαιό σας, κάτι που φυσικά θα είναι η απόδειξη ότι η στρατηγική είναι λανθασμένη. Εφόσον από εκεί και πέρα μετά από ένα μεγάλο δείγμα στοιχημάτων το κεφάλαιό σας ακολουθεί ανοδική πορεία, τότε μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τα δύο παρακάτω συστήματα που είναι σχεδόν παραπλήσια.

Το πρώτο είναι να κατηγοριοποιήσετε τα στοιχήματά σας ανάλογα με τη σοβαρότητά τους και να χωρίσετε τα πονταρίσματα σε "σκάλες". Εάν δηλαδή θεωρείτε ένα στοίχημα αμφίρροπο αλλά η στρατηγική σας λέει να το παίξετε, θα βάλετε π.χ. 10 ευρώ. Εάν κάποιο άλλο το θεωρείτε από τα πιο ασφαλή στοιχήματα, τότε θα ποντάρετε 50 ευρώ. Αναλόγως τώρα την κρίση σας και πάντα σε συνδυασμό με τη στρατηγική σας, χωρίζετε τα στοιχήματά σας από 10 ευρώ μέχρι 50 ανά 10 ευρώ. Τα πονταρίσματα δηλαδή θα είναι 10-20-30-40-50 ευρώ αναλόγως την προσωπική σας κρίση κι εφόσον η στρατηγική σας υπαγορεύει το στοίχημα. Η θεωρία πίσω από αυτό το σύστημα είναι ότι εφόσον είστε πιο "σίγουροι" για το στοίχημά σας, αυτό μεταφράζεται σε θεωρητικά μεγαλύτερο πλεονέκτημα οπότε και θα πρέπει να ρισκάρετε μεγαλύτερο ποσό στο συγκεκριμένο στοίχημα.

Σε ανάλογες βάσεις λειτουργεί και το τελευταίο σύστημα πονταρίσματος που ακούει στο όνομα "kelly criterion" ή και "kelly betting". Δε θα σας κουράσω με ιστορικά στοιχεία για την προέλευση του συστήματος (θα εκπλαγείτε άλλωστε) ούτε και για τα μαθηματικά πίσω από το σύστημα. Με απλά λόγια και πάλι, στοιχηματίζετε περισσότερα χρήματα εφόσον το πλεονέκτημά σας μεγαλώνει, μόνο που τώρα είστε σε θέση να υπολογίσετε αυτή τη διαφορά πλεονεκτήματος και να είστε ακόμα πιο ακριβείς στα στοιχήματά σας. Και πάλι υπάρχει ένα όριο του μέγιστου πονταρίσματός σας, ωστόσο τα πονταρίσματα δεν ακολουθούν αυστηρές "σκάλες" όπως πριν, αλλά στοιχηματίζουμε 13.50 ευρώ, 26.70 ευρώ κ.α.. Η μέθοδος αυτή είναι αυτή που θα αποφέρει το μέγιστο κέρδος μιας στρατηγικής ωστόσο υπάρχουν 2 θέματα. Το πρώτο είναι ότι άμεση προϋπόθεση είναι η στρατηγική να είναι ικανή να υπολογίζει πιθανότητες της έκβασης ενός γεγονότος ενώ το δεύτερο είναι ότι εάν η στρατηγική σας είναι ζημιογόνα, το kelly criterion θα εκμηδενίσει το κεφάλαιό σας γρηγορότερα από όλα τα άλλα.


Τελική συμβουλή λοιπόν είναι να ακολουθούμε ένα σταθερό ποντάρισμα τουλάχιστον στα πρώτα 100 με 200 στοιχήματα και δεδομένου ότι έχουμε πεισθεί για την κερδοφορία της στρατηγικής, να εφαρμόσουμε είτε το σύστημα με τις "σκάλες" (proportional betting), είτε το kelly criterion.

Καλά κέρδη!